Filmy
Dramy
Ludzie Kina
Premiery kinowe
Premiery DVD
Recenzje
News
Forum
Użytkownicy
Linki
Statystyki
Kontakt
Dram: 68
Ludzie Kina: 2738
Użytkowników: 747
Witam,
jak pewnie wszystkim już wiadomo kinomatografia koreańskie to nie zawsze filmowe perły. W związku z czym zakładam ten post, chciałbym abyśmy stworzyli listę dzieł, w szczególności dramatów, które uważamy za wyjątkowe i godne polecenia. Aha, do każdej propozycji fajnie byłoby wpisać jakieś uzasadnienie.
Mam nadzieję, że lista szybko uroście i każdy zjadzie coś dla siebie. Pozdro.

Polecam szczególnie "Address Unknown" Kim Ki-duka, idealnie pokazuję sytuację stacjonujących tam Amerykańskich zołnierzy. Kim ki-duk nie bał sie odwaznych twierdzen.
...Ing- wzruszający film o miłosci. O przezwyciężeniu lęku przed śmiercią i pokochaniu siebie.
The Unforgiven- Film ukazujący, życie koreanskich zolnierzy. przedstawiajacy realia słuby wojskowej w Korei Południwej
The Scarlet Letter - Dramat/Kryminał. Fajna muzyka, ciekawa trzymajaca w napieciu historia, drastyczny finał. Filmowi dramatyzmu dodaje fakt, iż glowna bohaterka , krótko po zdjeciach popełniła samobójstwo.
PZDR
Pomylilo mi sie przepraszam to sa filmy przeciez ;)
Nic Ci się nie pomyliło i przepraszać nie masz za co ;). Myslo tworząc tego posta miała na mysli własnie filmy, a dokładnie wartościowe naszym zdaniem - dramaty. I Ty je wymieniłas. Wiec wszystko gra
Osobiście miałbym watpliowści co do "...ing"- zarówno co do jego wartości, jak i tego, ze jest dramatem, bo to raczej klasyczny melodramat.
No ja też raczej ...ing'a bym do dramatu nie zaliczyła. Pewnie, że miał jakieś tam elementu dramatu (no, bo nie wiem jak można odepchnąć Kim Rae-wona :P) - choroba dziewczyny, ale to właśnie bardziej melodramat.
A ja Oasis polecam. Myślę, że dość dużo osób się ze mną zgodzi. Na prawdę piękny dramat. Chwyta za serce :)
Ja osobiście miałam ochotę po tym filmie komuś przyłożyć. Za to, że ludzie przyjmują jakieś, nie wiadomo skąd wzięte normy i nie akceptują, że może być inaczej (SPOILER = myślę, że dla większości w tym filmie to było wręcz niewyobrażalne, że można się zakochać w niepełnosprawnej dziewczynie, nie mówiąc już o seksie z nią - takie wielkie TABU, ludzie po prostu nie chcą zaakceptować, że może być inaczej). W ogóle piękny jest sposób pokazania tego wszystkiego :)
P.S. Kumiko, nie mogę się oprzeć, żeby nie pochwalić Twojego avka :) Ach, moje dwie ulubione Chińskie aktorki na jednym obrazku, w dodatku ze świetnego filmu :)

o tak, "Oasis" ! bardzo sie ciesze Jane Green, ze o nim wspomniałas, bo to must see!
dla mnie ten film - napisze teraz może bluźnierstwo - ale jest lepszy niz "Oldboy", absolutne arcydzieło, a nawet wiecej, wciąz sie zastanawiam, czy widziałem kiedys cós rownie fenomenalnego, SPOILER: a mnie najbardziej podobały się zupełnie nieoczekiwane wstawki pokazujace "zmaterializowane marzenia" niepełnosprawnej bohaterki, udawadniajace w sugestywny sposób, że wszyscy jestesmy tacy sami, nawet jesli jesteśmy spralizowani i budzimy powszechny niesmak i niechęć
ale Jane Green chodziło o fabularny schemat, a ten jest typowy dla melodramatu, to że niektóre wątki sa dramatyczne nie decyduje, ze mamy do czynienia z dramatem
zresztą jest to w gruncie rzeczy drugorzedna sprawa, ja bym nie zaliczył "...ing" do "godnych polecenia dramatów" głownie z powodu jego marnej wartości: film jest wtórny, miałki, ckliwy i małowiarygodny, ale oczywiście to TYLKO moje zdanie
Aby dodać wiadomośc musisz być zalogowany