Logo
Szukaj
Witaj Nieznajomy

» Język
Pl
» Menu główne
Start
Filmy
Dramy
Ludzie Kina
Premiery kinowe
Premiery DVD
Recenzje
News
Forum
Użytkownicy
Linki
Statystyki
Kontakt

» Badź na bieżąco
Feed Wiadomości
Feed Ostatnio dodane

» Statystyki
Filmów: 561
Dram: 68
Ludzie Kina: 2738
Użytkowników: 747
© 2008 - 2010 Wojciech Okuszko
Code: Neider
Design: PsiForm.net
Forum -> Dramy -> drama circle

myslo
3
#304 | Data: 2008-05-06 18:01:38

Witam,

jak pewnie wszystkim już wiadomo kinomatografia koreańskie to nie zawsze filmowe perły. W związku z czym zakładam ten post, chciałbym abyśmy stworzyli listę dzieł, w szczególności dramatów, które uważamy za wyjątkowe i godne polecenia. Aha, do każdej propozycji fajnie byłoby wpisać jakieś uzasadnienie.

Mam nadzieję, że lista szybko uroście i każdy zjadzie coś dla siebie. Pozdro.

Profile

kumiko
215
#305 | Data: 2008-08-01 19:40:51

Polecam szczególnie "Address Unknown" Kim Ki-duka, idealnie pokazuję sytuację stacjonujących tam Amerykańskich zołnierzy. Kim ki-duk nie bał sie odwaznych twierdzen.

...Ing- wzruszający film o miłosci. O przezwyciężeniu lęku przed śmiercią i pokochaniu siebie.

The Unforgiven- Film ukazujący, życie koreanskich zolnierzy. przedstawiajacy realia słuby wojskowej w Korei Południwej

The Scarlet Letter - Dramat/Kryminał. Fajna muzyka, ciekawa trzymajaca w napieciu historia, drastyczny finał. Filmowi dramatyzmu dodaje fakt, iż glowna bohaterka , krótko po zdjeciach popełniła samobójstwo.

PZDR
Pomylilo mi sie przepraszam to sa filmy przeciez ;)

Profile Gg

krzysztov 1
8
#306 | Data: 2008-08-01 19:54:22

Nic Ci się nie pomyliło i przepraszać nie masz za co ;). Myslo tworząc tego posta miała na mysli własnie filmy, a dokładnie wartościowe naszym zdaniem - dramaty. I Ty je wymieniłas. Wiec wszystko gra

Osobiście miałbym watpliowści co do "...ing"- zarówno co do jego wartości, jak i tego, ze jest dramatem, bo to raczej klasyczny melodramat.

Profile Webpage Gg

JaneGreen 2
19
#307 | Data: 2008-08-01 21:13:59

No ja też raczej ...ing'a bym do dramatu nie zaliczyła. Pewnie, że miał jakieś tam elementu dramatu (no, bo nie wiem jak można odepchnąć Kim Rae-wona :P) - choroba dziewczyny, ale to właśnie bardziej melodramat.

A ja Oasis polecam. Myślę, że dość dużo osób się ze mną zgodzi. Na prawdę piękny dramat. Chwyta za serce :)
Ja osobiście miałam ochotę po tym filmie komuś przyłożyć. Za to, że ludzie przyjmują jakieś, nie wiadomo skąd wzięte normy i nie akceptują, że może być inaczej (SPOILER = myślę, że dla większości w tym filmie to było wręcz niewyobrażalne, że można się zakochać w niepełnosprawnej dziewczynie, nie mówiąc już o seksie z nią - takie wielkie TABU, ludzie po prostu nie chcą zaakceptować, że może być inaczej). W ogóle piękny jest sposób pokazania tego wszystkiego :)

P.S. Kumiko, nie mogę się oprzeć, żeby nie pochwalić Twojego avka :) Ach, moje dwie ulubione Chińskie aktorki na jednym obrazku, w dodatku ze świetnego filmu :)

Profile Webpage Gg

krzysztov 1
8
#308 | Data: 2008-08-01 22:03:46

o tak, "Oasis" ! bardzo sie ciesze Jane Green, ze o nim wspomniałas, bo to must see!

dla mnie ten film - napisze teraz może bluźnierstwo - ale jest lepszy niz "Oldboy", absolutne arcydzieło, a nawet wiecej, wciąz sie zastanawiam, czy widziałem kiedys cós rownie fenomenalnego, SPOILER: a mnie najbardziej podobały się zupełnie nieoczekiwane wstawki pokazujace "zmaterializowane marzenia" niepełnosprawnej bohaterki, udawadniajace w sugestywny sposób, że wszyscy jestesmy tacy sami, nawet jesli jesteśmy spralizowani i budzimy powszechny niesmak i niechęć

Profile Webpage Gg

kumiko
215
#309 | Data: 2008-08-03 14:46:34

na filmwebie gatunek: Dramat , Romans :) o ...ING

Profile Gg

JaneGreen 2
19
#310 | Data: 2008-08-03 15:08:59

Nom, dramat i romans = melodramat :D
Z wiki:
"Schemat Miłości w melodramacie ; Miłość + Przeszkoda nie do pokonania = cierpienie . Melodramat zatem to film o miłości trudnej lub niemożliwej do zrealizowania."

Wszystko się zgadza z ...ing'iem.

Profile Webpage Gg

kumiko
215
#311 | Data: 2008-08-03 18:07:30

Ing jest tez dramatem, poniewaz jest zakcentowane cierpienie jej matki, ktora zrobi wszystko , aby uszczesliwic swoja corke, nawet gdyby mialo to byc na sile -Zaplacila pieniadze.

Profile Gg

krzysztov 1
8
#312 | Data: 2008-08-03 18:37:28

ale Jane Green chodziło o fabularny schemat, a ten jest typowy dla melodramatu, to że niektóre wątki sa dramatyczne nie decyduje, ze mamy do czynienia z dramatem
zresztą jest to w gruncie rzeczy drugorzedna sprawa, ja bym nie zaliczył "...ing" do "godnych polecenia dramatów" głownie z powodu jego marnej wartości: film jest wtórny, miałki, ckliwy i małowiarygodny, ale oczywiście to TYLKO moje zdanie

Profile Webpage Gg

kumiko
215
#313 | Data: 2008-08-03 18:45:22

Mi natomiast film sie podobal, ale kazdy ma swoje zdanie. POZDR

Profile Gg

Aby dodać wiadomośc musisz być zalogowany